Прокурорската колегия на ВСС се събира на извънредно заседание днес в 13:30 часа. Основни точки в заседанието са решения на кадровиците дали да бъдат освободени заместниците на вече освободения бивш главен прокурор Иван Гешев.

Прокурорската колегия ще реши и дали да освободи Гешев като редови прокурор.

На днешното заседание на Прокурорската колегия ще бъде взето решение за евентуално освобождаване на Десислава Пиронева и Даниела Машева, и назначаването им съответно като прокурори във Върховната административна прокуратура и Върховната касационна прокуратура. Предложението идва от временно изпълняващия длъжността главен прокурор Борислав Сарафов.

Колегията ще се произнесе по молбата на заместник-главния прокурор Красимира Филипова да бъде освободена от поста и назначена във Върховната касационна прокуратура.

Междувременно стана ясно, че бившият зам.-министър на правосъдието Мария Павлова е предложена за заместник на главния прокурор от Борислав Сарафов.

Мария Павлова, която в момента е следовател в Националната следствена служба (НСлС), е назначена за зам.-министър на правосъдието в кабинета на служебния министър Крум Зарков на 9 август 2022 г.

Тя е била повече от 10 години следовател в НСлС, а преди това и в Столичната следствена служба. Няколко години е работила и като прокурор в Софийската районна прокуратура.

Заемала е длъжността служебен министър на правосъдието в периода 27 януари - 4 май 2017 г. Също така е била зам.–министър на правосъдието в две служебни правителства - от 17 май 2021 до 27 януари 2022 г.