Прокурори избират нов член на Висшия съдебен съвет в сградата на Съдебната палата в София. Право да упражнят своя вот имат 1531 прокурори, от които 1312 са заявили, че ще гласуват електронно.

Прокурорите се събраха на Общо събрание на 19 септември, за да избират нов член на Висшия съдебен съвет, а единственият кандидат е Евгени Иванов. Обвинител номер 1 Иван Гешев обяви избора като важен момент, в който "прокуратурата да отстои своята независимост".

Снимка: Ладислав Цветков, bTV

Евгени Иванов ще заеме мястото на Даниела Машева, която стана зам.- гл. прокурор. Това е втори негов опит да стане част от Висшия съдебен съвет. Иванов бе номиниран през 2017 г., но тогава не събра достатъчен брой гласове от колегите си. От 12 кандидати за четири места прокурорът се класира на седма позиция по брой гласове.

Прокурорите имат право да подкрепят кандидата, както да пуснат празна бюлетина или въобще да не гласуват.

До 12:00 ч. в Съдебната палата са гласували 44 от обвинителите, а по електронен път – 509.

Около 10:00 ч. пред Съдебната палата имаше 20 недоволни, които изразиха несъгласието си с единствената кандидатура на Евгени Иванов и липсата на избирателност. Следобед, към 17:00 ч., се очаква да започне нов протест на младежите от „Да, България“.

Изборният ден ще завърши в 18:00 ч. Очаква се към 19:30 ч. да са ясни резултатите.