Бизнесменът и депутат Веселин Марешки е взел решение да осъществи монопол на пазара за лекарства в края на 2011 г. За целта е оказвал натиск на конкурентни аптеки  чрез масирани проверки от близки до него служители на Агенцията по лекарствата. Това обясни говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова на брифинг в Съдебната палата, след като по-рано днес главният прокурор Сотир Цацаров поиска сваляне на имунитета на Марешки и на други двама депутати от „Воля” - Кръстина Таскова и Пламен Христов, заради разследване срещу тях за изнудване на собственици на аптеки в страната. 

Натиск е бил осъществяван и чрез отварянето на аптеки, продаващи на по-ниски цени, до тези, които не искат да зареждат лекарства от близък до Марешки дистрибутор или не искат да прехвърлят половината си собственост на него

От СРС-та, използвани в разследването, е установено още, че има и други лица, взели участие в рекета, някои от които също с имунитет, но прокуратурата събира все още доказателства.

Според разследването Марешки е упражнявал административен натиск срещу аптекарите, използвайки служители на Агенцията по лекарствата към Министерството на здравеопазването. В края на 2012 г. за директор там е бил назначен Евелин Благоев, съпруг на служителка на Марешки.

Благоев е назначил множество служители, които нямат необходимия ценз, с професионален опит в бензиностанции, супермаркети и магазини за мобилни услуги. Тези служители са изпращани на масирани проверки в набелязани аптеки, където са съставяли актове и отнемали лицензи по причини, за които агенцията няма задължение да следи, обясняват от прокуратурата.

При друга схема за рекет е използвана управляваната по това време от Пламен Христов, но собственост на Марешки, фирма-диструбутор на лекарства. На аптекарите им е отправено предложение да зареждат от този склад, ако не го правят ще бъдат отворени до тях "наказателни аптеки", в които цената на лекарствата била с 10% по-ниска.

Следващата стъпка на Марешки, след оказания натиск, била да настоява аптекарите да прехвърлят половината си собственост от бизнеса на него. По данни на прокуратурата няколко собственици са прехвърлили своите дялове.

Разследването към момента продължава. Комисията за защита на конкуренцията е сезирана за установени нелоялна конкуренция, но няма информация за резултати от нейна проверка, посочва БТА.