Прокуратурата в Хасково е образувала преписка за недопускането на финансовия министър Асен Василев да гласува на първия тур на изборите. А с писмо на регионалния министър на всички общини се указва как един избирател може да докаже уседналост.

Името на финансовия министър е в забранителния списък, заради незаличен настоящ адрес в Съединените щати от 2000 година.

В писмото до общините регионалният министър посочва, че избирател може да докаже уседналост като представи, например, битови сметки за ток, вода, интернет, платени осигуровки или застраховки, регистрация в Бюро по труда, влезли в сила актове на Народно събрание или Указ на президент.

 

"Това е абсурдно. Не може с едно писмо на МРРБ и каквото и да е,  какъвто и да е акт на МРРБ да се дерогират императивни разпоредби на закона. Това сами разбирате, че няма как да стане със сметка за ток, с други документи, които се опитва сега да се заобиколи закона“, коментира Добромир Якимов – председател на ОИК-Хасково.

Малко по-късно от регионалното министерство съобщиха, че изтеглят писмото си, защото то е станало обект на предизборна злоупотреба и че след местния вот ще инициират дебат за пропуски в Изборния кодекс.