Ревност е най-вероятната причина за жестокото убийство в столичния квартал „Банишора”, съобщиха на брифинг от прокуратурата. За престъплението е задържан приятелят на убитата 25-годишна жена. Днес стана ясно, че 23-годишният мъж преди е посягал на живота си.

"Конкретретният повод за ревността е бил един sms, получен докато са били вкъщи. Той е искал да се запознае с този sms, но му е било отказано”, обясни комисар Георги Хаджиев.

По първоначални данни причината за смъртта на момичето е задушаване. Няма информация за упражнено насилие спрямо жертвата преди това.

От събраните до момента доказателства е установено, че убийството е извършено на 15 януари вечерта. Има достатъчно данни, че 23-годишният мъж е извършител на убийството, посочи градският прокурор на София Емилия Русинова. Повдигнато му е обвинение и прокуратурата ще иска постоянен арест.

Обвиняемият и жертвата са се познавали от около три месеца и почти веднага са заживели заедно. От свидетелски показания става ясно, че през последните дни е имало скандали между тях. Най-вероятно младата жена е искала да прекратят отношенията си.

Мъжът се е свързал с баща си и със свои приятели по телефона чрез есемеси, от които е станало ясно, че жертвата е убита и е в апартамента, а той иска да се самоубие. Написал е, че си е прерязал вените.

Жертвата е намерена на дивана в хола. Открити са празни бутилки от алкохол. Обвиняемият е бил в съседната стая на леглото.

Има данни, че той е опитал да се самоубие и през 2015 г. Предполага се, че отново повод за това е била раздяла между него и предишна приятелка. Тогава се е срещал с психолози, като това се е случило извън България и затова по делото няма медицински документи, които да установят състоянието му.

Тогава не са му били предписани лекарства. По данни на прокуратурата през последните дни той е приемал болкоуспокояващи. Пил е и алкохол и твърди, че не си спомня как е убил момичето. Предполага се, че решението му е взето спонтанно.

След престъплението е направил два опита да се простреля с въздушен пистолет, не е успял и нараняванията му са повърхностни. Още вчера е откаран във Второ районно управление.

По делото са назначени експертизи, предстои да се установи дали е употребил наркотични вещества.

В България няма точна статистика на жертвите на домашно насилие. По данни от юни миналата година, които правосъдното министерство предостави на bTV, в 91% от случаите жените са убити от мъж. В 35% от случаите убиецът е бивш или настоящ интимен партньор на жената. При 25% убиецът е близък роднина. Само 9% от убийците са непознати за жертвите.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!