Входната стрелка за отклонението към гара Хитрино е била заключена и в правилната посока, съобщиха от прокуратурата. Това е показал видеозаписът, направен от следователите и прокурорите.

Така най-вероятната причина за трагедията, при която загинаха седем души, остава човешка грешка.

Напълно изключена е само версията за терористичен акт и умишлено взривяване на влака, показват направените досега експертизи.

Снимка: МВР

Ще има и допълнителни огледи на водещия локомотив, който беше транспортиран в София.

Установено е, че скоростта на движение е 80 км/ч и досега нито едно изследване не е опровергало тезата на обвинението, че влакът е навлязъл в отклонението с превишена скорост, твърдят още от прокуратурата.

Докато не бъдат изготвени всички експертизи, не може да твърдим, че само двамата машинисти (на композицията, която дерайлира в Хитрино – б.ред. ) са виновни, коментира Румяна Арнаудова, говорителят на главния прокурор.

По делото са назначени повече от 35 различни експертизи и към момента са извършени повече от 45 групи следствени действия, но събирането на доказателства продължава, добави тя.

По думите ѝ твърдението, че стрелочникът е виновен, не е обосновано и е възможно да има нови обвинения.

Проблемът не е и в релсовия път, разследваме всички възможни версии, каза още Арнаудова.

Тя припомни, че законоустановеният срок за разследването е два месеца, но ако се наложи той може да бъде удължен на половин година.

Вижте още във видеото: