Около 6:30 тази сутрин силен гръм разтърсва центъра на Благоевград. Пламъци обхващат емблематичната сграда "Купола".

Живеещи наблизо виждат пламъци да излизат от пиано бара и подават сигнал на тел. 112. Започва евакуация на семействата в близост до горящата сграда. Пожарникари изнасят на ръце и трудноподвижна 90-годишна жена.

В продължение на часове над 20 огнеборци се опитват да потушат огъня.

В "Купола" се помещават две дискотеки, ресторант, банков офис и други търговски обекти. Всички те със сериозни материални щети.

"Срещаме малко трудности по доизгасяването, горят подпокривни пространства, които са обшити плътно с ламарина и се налага къртене", каза директорът на РД ПБЗН-Благоевград Георги Пармаков.

По обед пожарът беше овладян, но проблемите продължиха. Хората, живеещи в отсрещната сграда, останаха блокирани в домовете си с часове.

Със случая се зае прокуратурата. Една от версиите на разследващите е умишлен палеж, тъй като на записи от камерите, предоставени от един от собствениците на помещение в сградата, е забелязан подозрителен мъж, около час преди началото на пожара.

"От изключване на електричеството и включването на СОТ-а е станало нещо като късо съединение в електрическото табло на фирма "Балкантон", което е пиано бар", заяви Борислав Ковачки, административен ръководител на Районна прокуратура – Благоевград.

Според собственика на пиано бара обаче електрическото табло е на всички обекти в сградата.

"Засега вътре няма щети, щетите са отвън пред вратите и таблото. Няма жертви, това е най-важното, тези другите щети ще се оправят по някакъв начин", обясни Красимир Цуцаков.

Повечето търговци нямат застраховки. Изгорялата сграда е частна собственост.