Прокуратурата се зае с безводието в пловдивското село Кръстевич. От държавното обвинение настояват служебният регионален министър Виолета Комитова да реши проблема. От МРРБ заявиха, че са набелязали мерки за справяне с кризата.

Местните хора обаче са на воден режим от години, въпреки че в района има много минерални извори. В село Кръстевич чешмите пресъхват всяко лято, а водата идва за няколко часа дневно.

Преди дни хората протестираха, а от Върховната административна прокуратурата заявиха, че регионалният министър - служебен или редовен - трябва да даде обяснение за безводието до месец.

"Сроковете са кратки – но все пак достатъчни, за да се предприемат необходимите мерки, да се извърши проверка на терен, да се разбери какво всъщност е действителното състояние на водопровода и кога може да се предприемат действия за изграждане на нов водопровод“, заяви Десислава Пиронева, зам.-главен прокурор.

От регионалното министерство обявиха, че са набелязали мерки, за да се справят с проблема. Единственото решение е нов сондаж за 3 милиона лева, но пари за него няма нито ВиК, нито общината. 

"ВиК не е способна да направи чудеса, за да имат хората достатъчно вода", каза Антон Гълъбов, главен инженер на ВиК-Пловдив.

"Ако ние намерим финансирането в най-скоро време, пак ще ни трябва повече от година време, защото нямаме избран изпълнител“, обясни инж. Пенка Ганева, кмет на община Хисар.

Ако има данни за бездействие, прокуратурата може да поиска проверка и разследване. Междувременно заради единствената водоноска и хронично сухите чешми, в Кръстевич се готвят за нови протести.