Един мъж загина, а две жени са в неизвестност след експлозията в завод "Арсенал". Друга от работещите в предприятието е в тежко състояние.

Възпламенил се е цех за производство на фойерверки и сигнални ракети. 

Взривът е станал малко след 11 часа от завод "Арсенал" се чува тътен, а във въздуха се вижда розов облак дим.

"Цехът го видях лично напълно е разрушен, вследствие на взрива е изхвърлено тялото на един от работниците в цеха това е мъж на 55 години, за който мога да кажа, че е починал", каза апелативният прокурор на Пловдив Тодор Деянов. 

Двете жени, които са се намирали в цеха, се издирват под отломките. Заради опасност от ново възпламеняване с това се занимава отряд за "Борба с тероризма". Човешка грешка и нарушение на правилата за безопасност при работа е водещата версия на прокуратурата. 

"Законовия срок за разследването е двумесечен, но вероятно заради експертизите ще бъде удължен", каза окръжният прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов. 

Досъдебното производство е за трудова злополука със смърт. 

"Прекалено рано е да се говори за причините всички усилия са на насочени към това да се справят с последиците, после ще се търсят причините", каза икономическият министър Никола Стоянов. 

Още утре от Апелативната прокуратура в Пловдив ще назначат обща проверка на производствата в "Арсенал" и на военните заводи в Сопот дали се спазват правилата за безопасност.