Прокуратурата смята, че резултатите от референдума, проведен заедно с президентските избори, трябва да са задължителни.

Това трябвало да е така, защото намерените при допитването близо 12 500 бюлетини без плик трябва се считат като част от избирателната активност, а не да бъдат извадени от нея, заяви Ася Петрова, заместник на главния прокурор Сотир Цацаров. Същата е и позицията на инициативния комитет за референдума, свързан със „Шоуто на Слави”.

От комитета са на мнение, че ако бюлетините без плик бъдат прибавени към счетените за действителни близо 3 480 000, резултатите от националното допитване стават задължителни.

Днес пред ВАС, който заседава по процеса, беше представена тройна математическо-статистическа експертиза.

Според закона бюлетините без плик са недействителни.

Експертите, изготвили експертизата, също подчертават, че не може броят на пликовете с бюлетини да се събира с броя на извадените от същите пликове бюлетини.

Така, ако има сто действителни подписа и пликове с бюлетини, ако към тях се прибави и броят на бюлетините, извадени от пликовете, те реално се броят два пъти.

Няма как, ако в една секция са гласували сто души, да има двеста действителни гласа, обясняват вещите лица. И така по същия начин няма как тези 12 500 гласа, които веднъж са броени, да се броят втори път.

Решението на съда се очаква в срок до 14 дни.

То обаче няма да е окончателно и може да бъде обжалвано пред петчленен състав на ВАС.

Вчера Слави Трифонов постави двуседмичен ултиматум на предстоящия парламент да започне работа по приемането на промяна в законите, свързани с резултатите от референдума.

Инициираното от „Шоуто на Слави” национално допитване приключи с голяма подкрепа за следните въпроси: „Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?”, „Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?” и „Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политически партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?”

Ако резултатите от референдума бъдат променени, Народното събрание задължително ще трябва да превърне положителните отговори от допитването в закони – т.е. да въведе мажоритарното гласуване, да намали рязко субсидията на партиите и да въведе задължителен вот.

Към момента резултатите от референдума само трябва да бъдат обсъдени от Народното събрание.