Прокуратурата и здравните власти проверяват скандалния случай с двамата починали пациенти, оставени на стълбите на COVID отделение в пловдивската болница. „Св. Георги“. Видеото на ситуацията заснема съпругата на един от мъжете.

Хронология на скандалния случай 

Единият мъж от видеото е на хемодиализа, местен е от клиника в клиника и според разказа на съпругата му - Мария Господинов, е оставен по пижама на стълбите пред новото COVID отделение. След два часа чакане пациентът губи битката за живот.

По-късно става ясно, че и вторият мъж, заснет да чака пред вратата, е починал. 

Кошмарът за семейството започва преди четири дни. Мъжът е преместен от Инфекциозна клиника към новоразкритото COVID отделение в токсикологията – в другия край на града. По пижама и с кислородна бутилка.

Снимка: btvnovinite.bg

„Днес на рождения му ден аз трябва да го погребвам. Два часа стояхме на земята – нямали асансьор до третия етаж, нямали инвалидни колички“, обясни Господинова.  

Тя посочи, че между втория и третия етаж свършва кислородната бутилка на съпруга ѝ. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Докторът вече беше дошъл, той носеше бутилката до втория етаж, на първото стъпало свърши кислородът. Махна му докторът кислородната маска – взе си я в отделението и моят мъж остана на стълбите между втория и третия етаж. Изтичах до горе, звъннах на звънеца, излезе докторът, казвам му: „Помогнете, дайте кислород“. Той отговаря: „Нямаме бутилки“. Помогна ми лекарят, сложихме го на инвалидна количка и го закарахме в диализата. Не знам дали успяха да го включат, той почина“, разказа жената.

Тя е решена, заедно с другото почернено семейство, да заведат дело.

Позицията на болницата

От УМБАЛ „Св. Георги“ заявиха, че отделението работи от няколко дни и е имало „логистичен проблем“. По случая е започнала вътрешна проверка. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Проблемът е бил, че това отделение работи от 3-4 дни, логистиката не била напълно изчистена. Аз мисля, че това повече няма да се получава, това, че има забавяне при качването на пациента до съответната клиника и легло, ще се установи кой точно е виновен“, обясни директорът на лечебното заведение проф. Карен Джамбазов.

Според началника на клиниката по токсикология причината за дългото чакане пред вратата е липсата на персонал.

„Това е нещастно съвпадение на факти, организацията е направена на 98%. Работи се максимално на силите на ограничения персонал. Ето, днес научих, че една от жените си е взела изкуствено болнични и няма да работи, и ще напуска. Какво да правим в такъв случаи“, попита професор Янко Илиев.

Здравният министър проф. Костадин Ангелов обяви, че след негово настояване прокуратурата е започнала проверка по случая.

„Докато тя не приключи, няма да взема отношение“, допълни той.