След открития уран в Хасково, прокуратурата се самосезира и разпореди на държавния здравен инспектор да извърши национална проверка безопасна ли е водата, която пием.

Междувременно вече е категорично, че във водата в Първомай няма наднормено съдържание на опасния метал.

В срок от един месец ще трябва да се провери контролът върху качеството на водата в цялата страна.

Здравните власти ще трябва да установят спазват ли се изискванията за безопасността на водата, предназначена за пиене.

Разпореждането е от Върховна административна прокуратура и идва само ден след като обвинението в Хасково започна проверка дали някой е укривал информация за замърсяването на водата с уран.

Изоставеното ураново находище в Белозем притесни местните и кметът поиска здравните власти да изследват водата на селото.

Урановото находище е на 500 метра от къщите и въпреки че местното ВиК изследва водата четири пъти в годината и досега няма отклонения, хората отказват да пият вода от чешмите.

Окончателните резултати показват, че няма превишение на естествен уран, както в пробите от Белозем, така и в тези от другите питейни води в района на Първомай.

Върховната административна прокуратура поиска държавният здравен инспектор да провери безопасна ли е водата, която пием в цялата страна.

„Доколкото разбрах, още в края на септември е имало доклади по този въпрос. Къде са отишли тези доклади, защо не е взето отношение, това е нещо което го чух от здравния министър, какво е точно, как е, аз не мога да знам, защото не съм ги виждал тези доклади”, каза Огнян Герджиков.

От екипа на бившия здравен министър Петър Москов заявиха, че информация за уран във водата в Хасково не е имало и за първи път в здравното министерство тя постъпва в началото на април. От Басейновата дирекция, които са отчели завишените нива преди половин година обясниха, че са забавили информацията, защото по закон не отговарят за качеството на питейната вода.

А Хасково, където все още е в сила препоръката да не се пие водата, с всеки ден все повече се доближава до режим на водата. Запасите в резервоарите се изчерпват и нито една институция не казва кога ще пресъхнат чешмите.