Софийска градска прокуратура извършва проверка с оглед на данни за евентуално извършено престъпление от общ характер от висшестоящи служители на ГДНП, свързано с „Булгаргаз“, съобщават от държавното обвинение.

На 10 февруари 2022 г. прокурори в СГП отделиха материали от образуваното досъдебно производство по случая с „Булгаргаз“ с оглед данни за извършено престъпление от висшестоящи служители от Главна дирекция „Национална полиция“. Според прокуратурата те са превишили правата си.

След анализ на материалите по делото наблюдаващите прокурори са установили изготвени докладни записки относно проверка по преписка по описа на ГДНП с поставени върху тях ръкописни резолюции с указание за започване на досъдебно производство и задържане на лице за 24 часа.

В тази връзка наблюдаващите прокурори са счели, че е нарушена разпоредбата на чл. 15 от Закона за МВР, съгласно която горестоящите ръководители на разследващите органи „нямат право да дават указания за извършването на действия по разследването и за съставянето на писменото мнение, както и по какъвто и да е друг начин да се намесват в разследването“.

От МВР съобщиха, че те не нарушават закона, защото са направени преди да е образувано досъдебно производство и са към оперативните работници. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!