Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ влезе в болницата в Сливен с проверка по случая с починалото 15-годишно момиче. Детето почина на 20 юни – 5 дни след като е хоспитализирано в детското отделение с болки в корема.

Проверяващи работят по версията за перитонит, който не е бил установен от трима лекари и две ехографски изследвания.

Окръжната прокуратура в Сливен се самосезира и започва проверка по случая. За bTV окръжният прокурор Пламен Стефанов каза, че тя ще установи дали има данни за престъпление, а именно лекарска грешка.

Близки на момичето буквално щурмуваха входа на болницата в ярост от случилото се. Протестът продължи до ранния следобед. Десетки полицаи бяха извикани в района.

До днес родителите нямаха информация от какво е починало детето им. Събралото се множество настоя да се види с директора на болницата, за да обясни лично какво се е случило.

След час блокада на входа чичото на починалата се срещна със заместник-директора на болницата: „Каза, че има лекарско закъснение, тоест – лекарска небрежност“, каза пред камерите Веселин Георгиев.

След няколко дни мълчание от ръководството на болницата съобщиха най-вероятната причина – възпален апендикс, който дни наред не е видян от лекарите. 

По думите на зам.-директора – д-р Хрисант Хрисантов, заключението в смъртния акт на момичето е дифузен перитонит. За пет дни то е консултирано от трима хирурзи, но едва четвъртият вижда възпален апендикс и започва подготовка за операция. Зейнеб издъхва преди да стигне залата.

„Консултирано е 4 пъти с хирург – първите трима го отхвърлят хирургичен корем, но четвъртият на 19-ти вижда хирургичен корем и решава детето а бъде преведено за операция. Късно е взето решение за хирургично лечение“, каза д-р Хрисантов.

Резултатите от аутопсията ще станат ясни до 20 дни.