Специализираната прокуратура предаде на съд бившия енергиен министър Румен Овчаров, за умишлена безстопанственост, ощетила „Мини Бобов дол” с над 24 млн. лева.

Заедно с него пред съда ще застанат и бившият изпълнителен директор на „Мини Бобов дол” Пламен Стефанов и бившият зам.-министър Анна Янева.

След като беше върнато за доразследване, делото отново е в съда, припомнят от прокуратурата. Предстои насрочването му пред Специализирания наказателен съд.

Миналата година съдът върна делото на прокуратурата за допуснати грешки. Сега обвинението е за по-голяма сума и не само срещу Румен Овчаров. Според обвинителния акт в продължение на три години той не е оказвал необходимия контрол на „Мини Бобов дол”, в резултат на което са последвали щети в размер на повече от 24 млн. лева.

И на тримата е повдигнато обвинение за умишлена безстопанственост за периода от 25 май 2006 г. до 18 март 2009 г.

Чрез сключения договор за наем на „Ораново” ЕООД са прехвърлени изключителните права на добив, транспортиране и продажба на въглища от участък "Бабино" и участък "Бобов дол" от находище"Бобовдолски въглищен басейн". Това станало в нарушение на изискванията от Закона за подземните богатства и Закона за концесиите.

Нямало открита процедура при условията на публичност и прозрачност, свободна и лоялна конкуренция и равнопоставеност на всички кандидати и участници и без да е установено притежава ли „Ораново” ЕООД необходимите за извършване на добив на подземни богатства възможности, уточняват от прокуратурата.