Върховната административна прокуратура откри нарушения в редица общини касаещи застрояване и опазване на озеленените площи, съобщиха от държавното обвинение.

Разкрити са случаи, в които от местните органи на власт се допуска в обществените паркове и градини да се разполагат кафенета, сладкарници и други покрити обекти, което е в противоречие със Закона за устройство на територията.

Нарушения са констатирани и по отношение разрешената площ на преместваемите обекти, които могат да се поставят в озеленените площи. 

Отрити са и предвидени незаконосъобразни възможности за промяна предназначението на съществуващите озелени площи.

Има и нарушение при въвеждане на санкции, които са несъобразени със: Закона за движение по пътищата при паркиране на пътни превозни средства в паркове и градини; със Закона за управление на отпадъците при замърсяване на озеленените площи;

Не са спазени и забраните за извеждането на кучета без повод, а на агресивни кучета - и без намордник, както и за разхождането на кучета на детски площадки и на места, обозначени от общините със забранителни знаци и т. н.

Установени са още и разпоредби, с които се дава възможност кметове на общини да овластяват други лица да издават наказателни постановления, чрез които се налагат санкции за нарушения. 

Към настоящия момент, във връзка с образуваните преписки са подадени над 100 протести до административните съдилища.

Нарушения, с които са въведени различни режими в сравнение със законите, са открити в 157 подзаконови актове, сред които действащите наредби в общини: Пловдив, Варна, Велико Търново, Плевен, Русе, Сливен, Благоевград, Враца, Кюстендил, Кърджали, Перник, Силистра, Търговище, Монтана, Созопол, Поморие, Царево, Трявна, Казанлък, Девин, Ботевград, Троян, Димитровград, Асеновград, Сапарева баня, Тетевен, Драгоман, Доспат, Свиленград, Минерални бани, Оряхово, Горна Оряховица, Симеоновград, Харманли, Доспат, Тополовград и др.

Към настоящия момент, във връзка с образуваните преписки, са подадени над 100 протести до административните съдилища.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!