Прокуратурата привлече като обвиняем за изнудване зам.-председателя на парламента и лидер на партия „Воля” Веселин Марешки.

От държавното обвинение посочват, че според събраните данни от 2012 до 2015 г. Марешки е заплашил собствениците на седем аптеки във Варна, Добрич, Видин, Плевен и София с увреждане на имущество и други противозаконни действия с тежки последици за тях.

Целта му е била да принуди собствениците на аптеките да прехвърлят части от дружествата си на него, или да прекратят търговската си дейност. В други случаи целта му е била да принуди собствениците да купуват лекарства от неговия склад при неизгодни условия.

Според разследването Марешки е извършвал и натиск чрез приближени служители от Изпълнителната агенция по лекарствата. В два от случаите е участвал и народният представител Пламен Христов.

На зам.-председателя на парламента беше наложена най-леката мярка за неотклонение – „подписка”.

Лидерът на „Воля” разтълкува обвиненията като отговор на опитите му да се пребори с корупцията и картелите и дори обясни, че преди време бил притискан да спре с бизнеса си с горива.

По думите му и неговите депутатите не били „послушни” и предупреди, че ако не се преборят проблемите в държавата, ще тръгне към предсрочни избори.

Това, което успях да прочета, е че сме провеждали агресивна ценова политика и наши служители са раздавали агресивно листовки близо до аптеките на наши конкуренти…. Как така декември месец миналата година, т.е. преди няколко месеца, прокуратурата прекратява производствата, защото няма никакви доказателства за извършени престъпления, а няколко месеца по-късно без никакво разследване отново се вади папката от чекмеджето”, попита Марешки.

По-късно през деня от прокуратурата заявиха, че са се самосезирали след думите на депутата за оказван върху него натиск да прекрати бизнеса си с горива.

Натоварена с проверката е Софийската градска прокуратура.