Софийската градска прокуратура повдигна обвинение срещу Иван Христов - следовател от Окръжна прокуратура-Бургас за принуда спрямо двама полицаи от районното управление в Несебър. Това съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Според държавното обвинение, Христов е злоупотребил с властта си и е упражнил вербален натиск върху полицейските служители като така ги е принудил да не изпълнят напълно служебните си задължения.

Полицаите се отзовали на сигнал за побой до заведение на съпругата на Христов в Несебър.

Според свидетели следователят напръскал със спрей германски турист, който си тръгнал от заведението, а други лица го пребили и обрали.

След подаден сигнал от граждани, на място дошли служителите на реда и започнали работа по изясняване на случая. През цялото време Христов се намесвал в работата им, казвал им какво да пишат, дискредитирал свидетели и настоял да не се отразява присъствието му на мястото на инцидента.

След това полицаите вместо да извикат разследващ полицаи, написали само докладна записка, която не отразявала истината за случилото се, тъй като се чувствали застрашени от Христов. Впоследствие те обяснили на преките си ръководители какво се е случило.

Ако бъде признат за виновен по повдигнатите му две обвинения за принуда, Христов може да получи наказание от 2 до 8 години "лишаване от свобода". Към момента на следователя му е взета мярка за неотклонение "подписка".