Прокуратурата няма да разследва Цветан Цветанов заради „Апартамент гейт“.

Няма събрани данни за корупционни и други престъпления се казва в постановлението, с което се прекратява проверката на бившия втори в ГЕРБ.

Повече от година отне на Спецпрокуратурата, за да обяви решението си около скандала и Цветан Цветанов. Проверката започна по сигнал на сдружение БОЕЦ, които разпространиха финалното становище на Специализираната прокуратура.

Казусът с апартаментите възникна преди година, след като стана ясно, че хора от властта са се сдобили с имоти от фирма "Артекс" на цени под пазарните.

Освен Цветанов с атрактивни сделки се оказаха и министри и заместник- министри, които също загубиха постовете си.

Появиха се съмнения за конфликт на интереси заради законова промяна, която позволяваше на строителната компания да дострои 34 етажната сграда „Златен век“.

Строежът на небостъргача все пак беше спрян. От ГЕРБ обявиха, че поправка „Артекс“ нямало, а КПКОНПИ излезе със становище, че и конфликт на интереси няма. 

От неправителствената организация „Антикорупционен фонд“, които осветиха казусите с апартаментите на властта, поискаха Апелативната прокуратура да провери работата на Спецпрокуратурата.

„Виждаме поредната имитация на дейност по разследване от страна на прокуратурата и компетентните български институции. Ние не знаем дали са проверени, дали е извършена експертиза на пазарните цени, дали е проверен произхода на следствата“, коментира адвокат Лора Георгиева от „Антикорупционен фонд“.

В разгара на скандала Цетан Цветанов използва думите „мен няма кой да ме накаже“. Очакваше да излезе сам от парламента.

Самият факт, че в отчета на Антикорупционната комисия въобще не фигурират казусите с апартаментите ядоса опозицията.

„Съжалявам че ще ви го припомня, но в отчетния доклад не присъстват и проверките за закупени недвижими имоти на немалка стойност в София от представители, които са от вашата група“, коментира председателят на КПКОНПИ Сотир Цацаров.

Проверки на имотите и доходите на замесените в „Апартамент гейт“ правят и данъчните. Публична информация за резултатите няма. Данните се изпращат регулярно на прокуратурата, съобщиха от от приходната агенция.