Върховна касационна прокуратура не ни позволи да оповестим информация за бившия депутат Делян Пеевски. Това заяви зам.-председателят на ДАНС Станислав Станчев по време на заседание на временната парламентарна комисия „Магнитски“.

Според агенцията от думите му е станало ясно, че държавната агенция е получила информация от прокуратурата, но могат да предоставят данни само при разрешение

Станчев уточни, че срещу бившия депутат тече разследване и има досъдебно производство. Той не пожела да разгласи още информация за лицата по „Магнитски“, тъй като се опасява, че по този начин ще попадне под ударите на прокуратурата и увери, че всичко, което им е вменено от закона, е направено.

Атанас Славов от „Демократична България“ каза, че в момента срещу Пеевски се извършва прокурорска проверка, а не разследване и считат за неправомерна забраната да се изнася информация, тъй като няма разследване срещу бившия депутат.

От "Има такъв народ" поискаха да се предостави информация дали има свързани лица с Пеевски, които да са давали средства за протестите, а Тома Биков от ГЕРБ попита дали има настоящи депутати, които имат връзка с лица от списъка "Магнитски".

По време на заседанието и в отговор на депутат стана ясно, че от ДАНС не могат да разкрият дали финансовото разузнаване знае за изтеглените от намиращия се в Дубай обвиняем бизнесмен Васил Божков 70 млн. лв. и се разбра, че на такъв тип транзакции може да се противодейства в 15-дневен срок.

"Изключително дълъг срок е това, следите явно са заличени. В 21 век те обработват сигнали на хартия", коментира председателят на временната комисия Надежда Йорданова (ДБ).

От прокуратурата не коментираха.