Казусът „Магнитски“ стигна и до Европейската комисия. От Брюксел не коментираха дали е имало кореспонденция със София по темата.

„Европейската комисия ще продължи да следи темата "борба с корупцията" и да работи с българските власти в рамките на своя доклад за правовата държава“, каза говорителят на ЕК Кристиан Виганд.

Неспазването на санкциите по "Магнитски" може да застраши банковата система. За това предупреди управителят на БНБ Димитър Радев. Той беше изслушан в ресорната анкетна комисия в парламента.

Съединените щати санкционираха Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков, както и фирми свързани с тях, а българските власти изготвиха още два разширени списъка.

Димитър Радев обясни пред депутатите, че кредитите на лицата в двата списъка общо възлизат на 11,2 млн. лева.

„Реалният риск за банковата система, е ако не се спазват санкциите от една или друга банка, което е достатъчно основание самата банка да попадне в санкционния списък, включването на една банка в санкционния списък може да има много тежки последици, които застрашават дори нейното съществуване“, каза управителят на БНБ.

От ДПС се заинтересуваха от предоставянето на българско гражданство - един от пунктовете, по които САЩ обвиняват Пеевски.

„Дали г-н Пеевски сам или чрез свои близки е осъществявал подобен натиск?“, попита депутатът Хамид Хамид от ДПС.

От отговора на правосъдния министър Янаки Стоилов стана ясно, че документни следи в комисията, която дава български паспорти няма. Но е поискана проверка от ДАНС.

„С оглед на отговорите, които ще дадат, ще видим дали там се появяват някакви лица, които са оказвали влияние за издаване на така наречените „златни паспорти“, каза Стоилов.

Темата "Пеевски" предизвика словесен сблъсък между Хамид Хамид и колегата му Татяна Дончева.

А през уикенда и Васил Божков поиска да бъде изслушан от ресорната комисия.