Дъщерята на члена на Висшия съдебен съвет (ВСС) и председател на етичната комисия Ясен Тодоров е започнала работа в прокуратурата, без да е минала през конкурс и без да има предишен трудов стаж, съобщи вестник „Сега” като се позова на отговори на държавното обвинение, поискани по Закона за достъп до обществена информация.

Теодора Тодорова е назначена за „младши експерт – протокол” в отдел „Връзки с обществеността и протокол” в администрацията на главния прокурор през март 2015 г., се вижда от декларацията за конфликт на интереси на баща ѝ.

От прокуратурата уточняват, че момичето е на срочен договор за времето, докато длъжността бъде заета с конкурс. В деня, в който от държавното обвинение изпратиха отговорите си до „Сега”, на сайта му се появи и обявата за конкурса. Обикновено такива състезания се печелят от служителите, които вече заемат длъжността, отбелязва изданието.

В отговора на прокуратурата за Тодорова се обяснява още, че търсената информация е лична, а не е обществена, тъй като от нея не можело да се направят изводи за дейността на администрацията на главния прокурор. Въпреки това младши експертката изрично се съгласила данните за нея да бъдат огласени.

Според отговора Тодорова е завършила два университета едновременно с отличен успех – право в Нов български университет и журналистика в СУ. Дипломната ѝ работа по журналистика била за начина, по който медиите отразяват проблемите на съдебната система.

Професионалният ѝ опит е на стажант в списание "Правен свят" и във в. "168 часа", както и задължителния за всички завършващи право стаж в съдебната система.