Изказванията на министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев не отговарят на истината. Това съобщиха от прокуратурата във връзка с изявлението на министъра днес. 

По думите на Демерджиев, Дирекция "Вътрешна сигурност" е събрала данни, че двама полицаи са станали свидетели на катастрофата на Околовръстното, но не са изпълнили служебните си задължения.

Информацията е била докладвана на прокуратурата. Служителите на "Вътрешна сигурност" са предложили двамата полицаи да бъдат задържани за 24 часа, да се вземат телефоните и данните от телефоните им и да се предприемат неотложни действия, но наблюдаващият прокурор е отказал, като ги е предупредил да не огласяват данни, за да не пречат на разследването.

Съгласно закона единствено и само органите на полицията могат да задържат лица, за които има данни, че са извършили престъпление. Тези задължения са извън правомощията на прокуратура, уточняват от обвинението. 

„Прокурорът може да постанови задържане само и единствено до 72 часа на обвиняемо лице и то с една единствена цел - то да бъде доведено пред съда, който да прецени дали да вземе мярка за неотклонение „задържане под стража”, посочват още от прокуратурата.

От там допълват, че към привличане на дадено лице в качеството му на обвиняем се пристъпва, след като се съберат достатъчно доказателства за съпричастността му към престъпление от общ характер. 

В случая такива не са били налице, тъй като образуваното досъдебно производство е в самото си начало, казват още от прокуратурата. 

От обвинението информираха днес, че на 29 септември са образували досъдебно производство във връзка с информацията, че Димитър Любенов, обвинен за катастрофата от 25.09.2022 г. на Околовръстния път, се е ползвал с полицейска закрила в нощта на инцидента. Припомняме ви, че при него френски гражданин загина, а друг пострада тежко.