Служебният вътрешен министър Иван Демерджиев изнесе подробности относно информацията за присъствие на полицаи на катастрофата на Околовръстното, при която „Порше“ се удари в автомобил и отне живота на един френски гражданин, а друг пострада тежко.

Тъй като са имали данни, че полицейска кола е била близо до катастрофата, той е възложил проверка на дирекция „Вътрешна сигурност“.

„От събраните доказателства се оказа, че полицейски автомобил се е движил по маршрута, по който се е движило въпросното „Порше“. Този полицейски автомобил най-вероятно е спирал по маршрута, той е станал свидетел и возещите се в него двама полицаи на самата катастрофа. Но вместо да изпълнят служебните си задължения, те са направили нещо друго“, съобщи Демерджиев, като не даде повече подробности, тъй като тече разследване.

По думите му тази информация незабавно е била докладвана на прокуратурата.

„Служителите от дирекцията запознаха подробно наблюдаващия прокурор със записите, които установяват тези действия. Те предложиха двамата служители да бъдат задържани за 24 часа, да се вземат телефоните и данните от телефоните им и да се предприемат неотложни действия. След като наблюдаващият прокурор се запозна с материалите, той не позволи на служителите да извършат тези действия, пое контрол върху въпросното разследване и ни предупреди, че не трябва да огласяваме данни, за да не пречим на разследването“, обясни Демерджиев.

 Вътрешният министър допълни, че впоследствие тези действия са били „поднесени като опит да се установи, че полицията прикривала полицаите, участвали в тези действия“.

„Дирекция „Вътрешна сигурност установи всички тези факти и обстоятелства и на тази база беше образувано второ досъдебно производство, което да касае вече техните действия и бездействия. Още на 30-и, когато сме докладвали на прокуратурата тези обстоятелства, въпросните служители бяха отстранени от длъжност, бяха образувани дисциплинарни производства срещу тях със заповед на директора на СДВР, бяха отнети личните им карти, личния знак, служебното оръжие", информира Иван Демерджиев. 

Той съобщи за още два случая – единият от Пловдив, при който полицай е получил подкуп от 50 лв. Случаят е докладван на 30 септември, а полицаят е задържан, след като парите са открити в него.

При другия случай на 19 август при проверка трима полицаи са пропуснали лице, за което е имало белези, че е употребило наркотични вещества, без да го проверят.

"Издали са му фиш единствено. Данните са, че за това са получили без да е ясна по размер имотна облага. Незабавно са образувани дисциплинарни производства, служителите са отстранени от длъжност", каза още вътрешният министър.