Софийската градска прокуратура поиска от Специализирания наказателен съд да отстрани кмета на Созопол Панайот Рейзи, както и главния счетоводител в морската община, съобщиха от държавното обвинение.

Спрямо двамата са повдигнати обвинения за длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай, осъществено след предварителен сговор, при условията на продължавано престъпление и чрез улесняващи документни престъпления.

В хода на разследването е установено, че в резултат на престъпната дейност на двамата обвиняеми и техен съучастник, в периода от 29.08.2014г. до 27.03.2017г. са присвоили над 2 000 000 лв. собственост на Община Созопол, поверени им да ги управляват. Парите формално се плащали за строителни дейности, но всъщност постъпвали по сметката на физическо лице, което няма общо с фирмите изпълнители.

Кметът и главният счетоводител са извършили и документни престъпления, като съзнателно се ползвали от неистински частни документи – договори и фактури.

Тъй като повдигнатото обвинение е за умишлено престъпление, извършено във връзка с работата на двамата обвиняеми, съществуват достатъчно основания да се счита, че служебното им положение ще създаде пречки за обективното, всестранно и пълно изясняване на обстоятелствата по делото, посочват от прокуратурата.