И в момента има опасност за сигурността на много български граждани. Това обявиха от Апелативната специализирана прокуратура по случая с 16-годишния ученик, станал жертва на радикализация.

Според обвинението в дома на момчето е намерено голямо количество взривни вещества и устройство. Миналата седмица ученикът беше освободен и прехвърлен в Детска педагогическа стая.

От специализираното държавно обвинение искат той да бъде настанен в изолирана среда, в която специалисти да работят с него.

Снимка: Ладислав Цветков

„Намерени са взривни вещества и взривни устройства по обем и брой, несъпоставими с нито един друг казус от новата история на България”, каза говорителката на Апелативната специализирана прокуратура Сийка Милева.

По думите й сигналът не е подаден от родителите, но не уточни кой е информаторът. Милева благодари за помощта на семейството.

„Първоначалната информация е за радикализация и тя не е подадена от родителите. Тези взривни вещества са била изненада и за самите тях”, поясни Милева.

До ареста на 16-годишното момче се стигна, след като разследващите установиха негова комуникация с активисти, вербували го да направи атентат. В дома му бяха открити взривни вещества, схеми за бомби и знаме на „Ислямска държава”.