Софийската градска прокуратура предлага на главния прокурор да поиска от Народното събрание сваляне на имунитета на Делян Добрев от ГЕРБ-СДС, съобщиха от държавното обвинение.

Причината - като министър на икономиката в първия кабинет на Бойко Борисов в периода от 2012 до 2013 година, Добрев не е упражнил достатъчен контрол върху работата на Българския енергиен холдинг, като не е координирал прекратяването на изграждането на ядрената централа на площадката "Белене".

Делян Добрев все още не е открит за коментар.

Предложението е изготвено от прокурор от отдел „Специализиран“ към СГП във връзка с досъдебно производство, по което народният представител има качеството на обвиняем за твърдяно престъпление умишлена безстопанственост в особено големи размери и представляваща особено тежък случай.

Твърденията са, че престъплението е извършено от народния представител в качеството му на министър на икономиката, енергетиката и туризма, който не е упражнил достатъчен контрол върху работата на изпълнителния директор и на Съвета на директорите на „БЕХ” ЕАД, на които е възложено управлението и разпореждането с обществено имущество, като не е организирал, координирал и контролирал осъществяването на държавната политика в областта на енергетиката, съобразно Решение на МС № 250/28.03.2012 г. за прекратяване изграждането на Ядрена централа на площадка „Белене”, потвърдено с Решение № 3565-НС на Народното събрание от 29.03.2012 г., и не е осъществил контрол по въпрос от неговата компетентност.

Според наблюдаващия прокурор от това са последвали значителни щети за предприятието – „НЕК” ЕАД (дъщерно дружество на „БЕХ” ЕАД), в размер общо на 4 561 697,27 евро.