Депутатът Радостин Василев е дал доброволно от имунитета си. Той е внесъл вече в деловодството на парламента декларация за отказ от него. Прокуратурата му го поиска заради подозрения за заплахи срещу бившия народен представител от "Има такъв народ" Христинка Иванова. 

Възбуждането на наказателното преследване срещу депутат е възможно само с разрешение на Народното събрание или при писмено съгласие.

Държавното обвинение съобщи, че в рамките на разследването срещу Василев са събрани доказателства, че на 13 юни 2022 г. той е направил опит да принуди народния представител Христинка Иванова чрез заплашване, противно на убежденията и волята ѝ, да напусне парламентарната група на партия "Има такъв народ"(ИТН) в 47-ото Народно събрание, както и поста си на депутат. Разследването е започнало през юли.

По-рано Радостин Василева заяви, че няма да се откаже от имунитета си и се очакваше временна комисия в парламента да изяснява казуса. Сега такава няма да бъде направена.

“Признавам си, че никога не съм вярвал, че ще ми се наложи да правя нещо подобно. Винаги съм търсил спазването на закона. Бях твърдо решен да дам своя имунитет, моите колеги от ПП-ДБ се опитаха да ме разубедят. Никой не може да бъде над закона”, заяви днес Радостин Василев.

„За разлика от мен вече години наред г-н Гешев отказва да се съобрази с желанието на всички да се създаде механизъм. Наша основна цел е да направим така, че главният прокурор да бъде наистина главен прокурор и Иван Гешев да бъде отстранен. Това е един фарс, целта е аз да бъда унищожен“, коментира още той.

В края на 47-ото Народно събрание Радостин Василев, който дотогава беше министър на спорта от квотата на Слави Трифонов, реши да напусне партията. Той беше избран за народен представител в 49-ия парламент като част от коалицията ПП-ДБ.