Неколкодневният денонощен труд на създадения екип от прокурори и разследващи полицаи даде резултат. По категоричен и несъмнен начин шесторното убийство в Нови Искър беше разкрито. Абсолютно категорично е доказано, че извършителят е Росен Желев Ангелов. Това каза на извънредна пресконференция директорът на Националната следствена служба (НСлС) Борислав Сарафов.

От доказателствата по делото е установено, че Ангелов е действал сам, каза още той.

Кой е Росен Ангелов

Той е човек без документи, без собственост, без работа. Прякорът му, даден му от негови близки, е Горският човек. От доказателствата по делото е установено, че е имал връзка с една от жертвите – Кети Кюхова, шест месеца преди убийството.

Снимка: МВР

Родом е от Добричко, но в последните години е живял в района, където е извършено престъплението. Не поддържа контакт с близките си.

Ангелов има три присъди лишаване от свобода.

Първата е от две години и шест месеца за кражба на лично имущество. Тя е влязла в сила на 1 юли 1984 г.

Втората е седем години строг тъмничен затвор, постановена на 27 декември 1999 г., след като е признат за виновен за изнасилване, извършено на 2 юли 1997 г. На 2 май 2002 г. обаче той е освободен условно предсрочно.

Третата присъда на Ангелов е от 22 декември 2009 г. за блудство с малолетно момиче, извършено по-рано същата година. Присъдата е осемгодишна, но той не я е изтърпял, защото се е укрил още преди произнасянето ѝ.

На 8 септември 2009 г. Росен Ангелов е обявен за общодържавно издирване. През годините са предприети няколко акции за залавянето му след подадени сигнали, но те не са довели до резултат.

Същевременно Ангелов е обект на разследване и по няколко досъдебни производства – за кражба, обсебване, кражба на ток, извършени през 2004 и 2007 г. Той е обект и на наказателно производство за блудство с малолетно лице, което тече в момента, отчете Сарафов.

Борислав Сарафов
Снимка: bTV

Ангелов няма установено психическо заболяване.

Според негов психологически профил, изготвен в затвора, той е хитър, лукав, прикрит, със завишено самочувствие, стреми се да се налага на околните. Интелигентен е и упорит. Характерна за него е латентна конфликтност. Опитва се да прави добро впечатление, но невинаги има ресурси да го поддържа и възможността за неуспех води до раздразнение. Той има нисък праг на социална зрялост.

Ангелов е опасен, склонен към насилствени действия и вероятно е въоръжен. Ако някой го забележи, да не прави опит да го задържа сам, препоръчват властите.

По време на огледите в помещения, които е обитавал, са открити части от ръчни гранати, запалки за такива гранати. Има информация и че е търсил да се снабди с дълго огнестрелно оръжие. Затова е взето решението за мащабната операция по залавянето му.

Ангелов е привлечен задочно като обвиняем за убийство на повече от едно лице при условието на опасен рецидив и предумишленост на извършено деяние, каза градският прокурор Емилия Русинова.

Жертвите

Аутопсиите показват, че всяка от жертвите е простреляна няколко пъти, вкл. и контролно в главата – очевидно извършителят е искал да бъде сигурен, че никой няма да остане жив, каза Сарафов.

Мотивът

Мотивът за убийствата е личен, свързан е с интимни отношения и връзка с пострадалата Кети, отчете главният секретар на МВР Младен Маринов. Информацията е, че майката на Кети е знаела за тази връзка. В същото време извършителят има особености на характера, които го правят изключителни раздразнителен в моменти, в които е отхвърлен или изоставен.

Поредността на събитията

Според разследващите Кети е била първата жертва. Тя е застреляна в гръб. Останалите са убити, за да се прикрият следите. 

След Кети са убити Неделчо, Георги и майката на Кети. Съдейки по нараняванията на двамата мъже, може да се предположи, че те са се опитали да спрат нападателя.

Междувременно Нанси и приятелят ѝ са се качили на втория етажи и са се опитали да се укрият. Убиецът обаче ги е последвал, методично е претърсил всяка стая, разбивайки вратите с крак, и е убил всички, включително и кучето.

Снимка: btvnovinite.bg

След това е взет автомобилът, тялото на Кети е превозено и укрито в кладенеца.

Засега не е ясно колко дълго Ангелов е останал в къщата, но има следи от разместване и опити за почистване след убийството. Опитал се е и да събира и гилзите.

Оръжието на престъплението не е открито, но се знае, че е едно – всички гилзи от местопрестъплението и тези, иззети от дома на Ангелов, са едни и същи.

Какво е свършено дотук

За по-малко от 48 часа са извършени 16 огледа и претърсвания на жилища и местности, в които Ангелов е пребивавал, назначени са 91 експертизи (ДНК, биологични, комплексни и пр.), разпитани са 21 свидетели, някои от които – и пред съдия. Извършени са стотици разузнавателните беседи, справки и оперативно-тактическите мероприятия.

Снимка: bTV

Вчера са проведени няколко операции по сигнали. В помещения, които Ангелов е обитавал, са открити и иззети важни за разкриване на престъплението веществени доказателства. От къщата близо до село Луково също са иззети веществени доказателства, които ще се изследват.

Издирването продължава

Работата по залавянето на Ангелов продължава. Правят се огледи, чакат се резултатите от много експертизи. В същото време по разпореждане на премиера Бойко Борсиов са включени всички сили, включително сили на армията, гранична полиция, хеликоптери, термонаблюдение, отчете Маринов.

Снимка: bTV

С оглед сигурността на населението в района, където издирваният е засичан последно, е наситено с полицейски сили. Те ще останат там до момента, в който Ангелов бъде задържан или има категорични данни, че вече не пребивава в района, увери Маринов.

МВР и Прокуратурата отрекоха да са изпуснали Ангелов за малко.