Не отговарят на истината твърденията на лидера на „Да, България“ Христо Иванов, че главният прокурор Иван Гешев се е снимал с изнасилена възрастна жена и е използвал кадрите за пиар цели. Това обявиха от пресцентъра на прокуратурата.

Повод за цялата задочна полемика е посещение на обвинител №1 в Шивачево, където е била насилена 87-годишна жена. В социалните мрежи прокуратурата разпространи видео, в което Гешев коментира случилото се с възрастни хора от града. От кадрите не става ясно дали сред тях е жертвата, но Иванов коментира след това (включително в студиото на „Лице в лице“), че Гешев е злоупотребил със случилото се с жената с цел да си направи пиар.

„Христо Любомиров Иванов целенасочено въвежда в заблуждение журналистите и съответната аудитория, като с изявленията си в качеството си на партиен лидер, същият оказва политически натиск върху независимостта на прокуратурата, уронва престижа на съдебната власт и накърнява конституционно установения ред за разделение на властите“, заявяват от прокуратурата.

Те отбелязват, че „Христо Любомиров Иванов е въвел в заблуждение и министър-председателя на Република България, чрез когото на 22 юли 2020 г. е изпратил т.нар. „сигнал“ до министъра на правосъдието, в който твърди за извършени нарушения на Конституцията, на Закона за съдебната власт и на Кодекса за етично поведение на българските магистрати“.

От Дирекция „Публична комуникация“ в прокуратурата призовават все така посочения с трите си имена Христо Любомиров Иванов „да поднесе извиненията си за поредните му неверни и обидни твърдения, отправени по адрес на Прокуратурата на Република България“.