В навечерието на Великден хлебопроизводители алармират за спекула на пазара на козунаците. От бранша се оплакват, че след поскъпването на природния газ, доставят на цени, по-ниски от производствените.

Твърдят обаче, че търговци, че вече са вдигнали крайните цени с между 3 и 10 стотинки.

В разгара на кампанията за производство на козунаци, сметката за газ на производителите скочи. Икономически, това би трябвало да оскъпи козунака.

Възможно ли е за един и същи козунак да плащаме различна цена, само защото е произведен преди или след увеличението на газа?

Часове наред месене, плетене, втасване и печене, но не ръцете, през които минава, нито  брашното и яйцата, от които е направен, са решаващи днес за цената на козунака.

Снимка: Ладислав Цветков

Според технолога Иван Иванов себестойността на козунака на единица бройка, за половин килограм, ще се повиши с 10%.

По-скъпата сметка за газ идва в хлебозавода в Харманли след като пазарът вече е залят с техни козунаци. За да запази печалбата си, производителят трябва да вдигне цените.

Козунаците отдавна станаха целогодишен продукт на българския пазар, но бумът на продажбите е за Великден.

Хлебозаводът в Харманли и почти всички производители са категорични, че няма да вдигат цените на козунака. Според бранша обаче, голяма търговска верига у нас вече го е направила и продава по-скъпо, без обаче да позволи на самите доставчици да вдигнат цените си.

„Парадоксът е в това, че потребителите вече плащат по-високи цени, а предстои доставчиците на търговската верига да фалират или поне да са в много неясно икономическо положение”, обясни Мариана Кукушева от Националния браншови съюз на хлебопекарите и сладкарите.

От съюза отказват да назоват веригата, която обвиняват в спекула, но пък настояват антимонополната комисия и останалите институции да се заемат с казуса.

Добрата новина е, че масово козунакът ще запази цената си до Великден. Остава да разчитаме, че това няма да се отрази на качеството му.