Зърнопроизводителите недоволстваха срещу вноса на зърно от Украйна и не само заради него. Те изкараха трактори и друга тежка техника на пътя. Акции се проведоха в цялата страна, особено активни бяха в Добричко и в Югоизточна България.

Освен че има затруднения с пласирането на продукцията за вътрешния пазар, е спрян и износът ѝ.

Основната причина за кризата, според зърнопроизводителите, е безконтролният внос на зърно от Украйна, което вместо да минава транзит през страната ни, се изкупува от български търговци на непазарни цени.

1000 тона царевица и 1000 тона слънчоглед залежават в зърнобазата на Теодор Иванов край Карнобат. Казва, че е заради украинското зърно.

"Пазарът е 0, не се продава нищо, само жънем и складираме“, заяви той.

В Ямбол земеделци изкараха тежка техника до АМ „Тракия“ при село Кабиле. и заплашиха, че ако не бъдат чути, започват безсрочни протести и блокади.

"Ние в момента нямаме никакви продажби, никакви цени, а торовете и газта отидоха в небесата“, заяви зърнопроизводителят Иван Чавдаров.

Десетки трактори затрудниха движението по основни булеварди на Добрич. Протест имаше и в Хасково.

В София протестиращите връчиха обща декларация на земеделския министър.

„Разбрахме се следващата седмица да има консултативен съвет по зърно, на който са поканени всички компетентни органи. На него ще набележим мерките, които ще се вземат, за да се ограничи нерегламентирания внос“, зави председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Засега нови протести не се предвиждат.