До края на юни процентът на ваксинираните в България ще достигне 50 на сто. Тази прогноза направиха днес здравните власти на брифинг за очакваните допълнителни доставки на ваксини от Европа.

И днес продължи имунизацията в "зелените коридори" с препарата на „АстраЗенека“.

А с очакваните доставки на ваксини от ЕС ще има избор с коя ваксина да се имунизираме.

На карта, изготвена от екип на bTV може да видите разликата в проценти между 14-дневната заболеваемост от днес и тази от преди 14 дни.

От нея става ясно, че към днешна дата най-сериозен спад на заболеваемостта се наблюдава в Плевен и Кюстендил.

А ръст има в Търговище, Кърджали, Разград, Добрич и Русе.

„Зелените коридори“ в болница „Царица Йоанна“ стартираха в 8  сутринта. Без опашки.

Имунизацията е само с „АстраЗенека“. Всеки желаещ може да получи доза, без да е необходима предварителна регистрация.

„Всеки пациент, който идва при нас, е разпитван надлежно за заболявания, които са свързани с евентуални усложнения от ваксината, както им се обяснява и какво може да има като странични явления“, каза д-р Стойка Радева - УМБАЛ "Царица Йоанна".

България ще получи 44% от ваксините "солидарност", които се разпределят между 5-те държави, в които има най-голям недостиг на ваксини, сред които сме и ние. Това са около 1 милион и 260 хиляди ваксини.

До момента у нас са поставени общо почти 500 хиляди дози ваксини.

„В следващите 3 месеца количествата ваксини, които ще бъдат от РНК, ще бъдат над 3 млн. и 200 хиляди, което да позволи да се стигне до 50% ваксиниране на населението, което е поставената цел от ЕК“, заяви Богдан Кирилов - директор на Изпълнителна агенция по лекарствата.

През следващата седмица ще се предложи към имунизацията да се включат и хората от 4-та фаза - възрастните и тези с хронични заболявания.