Тази събота е била поставена 500-хилядната ваксина срещу COVID-19 в България, което е важен праг в имунизационната кампания в страната, съобщи директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов на специален брифинг в "Пирогов".

Снимка: btvnovinite.bg

България ще получи близо 1 300 000 дози допълнителни дози от ваксината на „Пфайзер“ по механизма за „солидарност“ от ЕС през следващите месеци. Над 3 200 000 дози само от РНК ваксините ще са за нашата страна през следващите седмици и те ще са повече от векторните, каза Кирилов.

По неговите думи делът на РНК ваксините през следващите месеци ще бъде по-голям и това ще даде възможност на пациентите за избор на препарат, с който да се имунизират.

Причината страната ни да има нужда от тези ваксини по механизма за "солидарност" е забавянето на доставките на препарата "от един от производителите. Оксфордската ваксина се доставя със 70% по-малко от това, което беше обявено и върху което държавите членки бяха изградили ваксинационните си кампании", каза Кирилов.

Снимка: btvnovinite.bg

Допълнителните дози ще дадат възможност от следващата седмица да се започне активно имунизиране на хората от четвърта фаза – възрастните и пациентите с хронични заболявания, като тук ще е по-активна ролята на личните лекари, прогнозира директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов.

Според него в края на юни процентът на ваксинираните в България в края на юни ще е над 50 на сто.