Поевтиняване на горивата в началото на януари очакват от Газовата и петролна асоциация. Причината - намаляването на цените на суровия петрол на световните пазари.

Под въпрос е дали натрупаното поскъпване през годината ще бъде компенсирано.

Снимка: btvnovinite.bg

От началото на 2021 г. бензинът поскъпна с над 32%, като през последните дни на декември средната цена вече гони 2,50 лева.

Сред масовите горива най-сериозен е скокът при газта. От под 0,90 лева за литър в началото на 2021-ва в края декември цената вече е 1,40 лева. Поскъпването гони 60%. И след този скок обаче газта остава най-евтината.

Снимка: btvnovinite.bg

Не така обаче стои въпросът с метана. Въпреки че не е масово гориво у нас, именно той държи рекорда по поскъпване. Цената му се удвои - от под 1,30 лева за килограм в началото на годината днес средно вече надхвърля 2,50 лева. 

През 2021 г. суровият петрол на световните пазари поскъпна със 100%, а това повлече със себе си и цените на горивата на колонките. Сега очакванията са, макар и с малки стъпки, те да тръгнат надолу.

Снимка: btvnovinite.bg

„Съществува един тренд надолу на суровия петрол, който вероятно ще се отрази в следващите дни и на цената на горивата. Според мен поевтиняването на нашия пазар може да се случи още в началото на следващата година“, прогнозира Светослав Бенчев от Газовата и петролна асоциация.

Снимка: btvnovinite.bg

Накъде ще вървят цените догодина?

Отговорът експертите обвързват с коронавируса - основният фактор, който влияе на международните пазари. Връзката е обратно пропорционална.

Повече коронавирус - по-евтини цени на горивата. При локдауни и затваряне на икономики търсенето намалява и цените падат.

От Асоциацията на малките търговци очакват през 2022 г. цените да вървят нагоре. Трудно е обаче да се направят точни прогнози.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!