От тази есен обучението за професията „приложен програмист” влиза в програмата на някои професионалните училища в страната. Идеята е от училищната скамейка учениците директно да отиват в технологични компании.

„Когато идват от гимназиите, бихме осигурили работа за тях. Бизнесът носи отговорност тези млади хора да намерят своето първо работно място”, споделя Росица Цветанова, която е изпълнителен директор на IT компания.

Професионалната техническа гимназия във Враца е едно от 19-те училища в страната, които ще въведат обучението по новата професия.

„Новото на тази специалност е, че тя е разработена съвместно с индустриите от бранша”, твърди преподавателят Емилиян Кадийски.

Оказва се, че професията на приложния програмист е привлекателна и за учениците. Някои от тях смятат, че обучението по нея може да даде силен старт на младежите още от ранна възраст.

 

 

Професиите в сферата на информационните технологии все още са най-желани в училище, но се въвеждат и все по-нови специалности като „Архитектурна реставрация”, „Технология на хомеопатичните продукти” и „Карвинг декоратор”.

Бизнесът има нужда от заварчици, шлосери и асансьорни техници, но за тези професии желаещите са по-малко.

Вижте повече във видеото: