Първият човек, който проправя пътя към свободата, се казва Васил Левски и тук няма две мнения по въпроса. Това каза за bTV историкът и университетски преподавател проф. Веселин Методиев.

„Величието е категория, която се променя от героично-романтично в миналото до делничното на настоящето. Понякога неща, които са наистина величави, са невидими за съвременниците. Времето дава онзи шанс, да се види величието на дадено събитие“, каза той.

Проф. Методиев твърди, че ние сме в една или друга степен нихилисти, което не е добре. Според него въпросът за свободата е „гигантски“, защото в последния век и половина имаме периоди на тотална несвобода, както и на суспендиране (някак обществото се съгласява с определена липса на свобода).

„Част от поуките, свързани с нашата свобода, тепърва ще ги преосмисляме. В период сме, в който все по-често преосмисляме това. Надеждата ми не е напразна, не става дума просто за оптимизъм. Правя това наблюдение на базата на общуването ми със студенти, родени след 2000 година“, каза още той.

Проф. Методиев обясни, че младите хора чуват „различни неща за 3-ти март“. Едно се говори вкъщи, друго – в училище, чели са нещо трето в интернет. Онлайн предлага информация, която е конфликтна и затова искам първо да науча какво знаят вкъщи“, обясни той.

Професорът допълни, че историята, както и поуките от нея много често са първите уроци, които се научават от баба и дядо, както и от мама и татко. Според него образователните институции трудно могат да се преборят с тези първи уроци и с формираното вкъщи мнение.

„Първият човек, който проправя пътя към свободата, се казва Васил Левски и тук няма две мнения по въпроса. Той построява революционната организация, чиято цел е „демократска уредба“ както казват те, заедно с Любен Каравелов, в техните документи. Това е началото на свободата. След това има серия от събития и хора, които са свързани с нейното постигане“, категоричен е университетският преподавател.