Хиляди изкачиха връх Шипка, за да отбележат 145 години от Освобождението на България и да почетат повдига на българското опълчение, както и на руските, украинските, румънските и финландските воини, дали живота си в историческите битки от лятото на 1877 г., за да опазят прохода от 27 000 редовна армия на Сюлейман паша. 

Пред bTV хората заявиха, че идват с най-топли чувства и признателност към безпримерния подвиг на героите. От върха служебният премиер Гълъб Донев призова за обединение на нацията.

От рано сутринта стотици изкачиха 894-те стъпала към заветния връх.

Снимка: Ладислав Цветков

Семейство Кунчеви от Панагюрище са тръгнали в 2 часа през нощта. Облечени в носии, стигат горе по изгрев слънце. 

Емоцията е такава да не забравяме историята ни и от къде сме произлезли, каза Трендафил Кунчев.

В студа, но с топли чувства стотици изпълниха пространството около Паметника на свободата. 

Премиерът Гълъб Донев отправи призив. "Нека от този връх да обединим усилията си за общото бдеще на България, за благополучието на нашите деца. Нашата обща национална цел е една - България, в която да остават нашите деца", каза Донев.

Снимка: БГНЕС

По традиция духовият оркестър към 61-ва Стрямска механизирана бригада поздрави със свои изпълнения.

"За нас е изключителна чест и изключителна гордостта да бъдем всяка година на този празник, въпреки метеорологичните условия сме щастливи да сме тук и да допринесем за атмосферата", каза диригентът на Духовия оркестър капитан Йордан Илиев. 

Директорът на парк-музей "Шипка-Бузлуджа" Чавдар Ангелов заяви за bTV, че се очаква през това лято да се предприемат решителни стъпки за реставрацията на паметника на свободата, като проектът за ремонт вече е готов.

На площад "Народно събрание" бяха прочетени имената на българските герои, пожертвали живота си в името на свободата на родината.

Снимка: Ладислав Цветков

Като главнокомандващ президентът Румен Радев прие почетния строй. Ключов момент от церемонията бе и присъствието на знамената-светини, символ на най-възвишените традиции и добродетели на българското войнство, напомнящи за героичния подвиг на българската армия. 

В словото държавният напомни, че празникът за втора поредна година в Украйна бушува война.

"Пожарът на войната хвърля искри, които могат да подпалят и нашата черга. От нас зависи да не го допуснем. Да не оставим бесовете да обладаят и нашите души, нашата реч и нашите действия. Недопустимо е над България да се веят други знамена, освен българския трибагреник", каза Румен Радев.

"Намират се хора, които предлагат да разоръжим армията в разгара на войната. Намериха се политици, които обърнаха гръб на нашите сънародници край Вардар. Други превръщат чистата и свята република на Апостола в безотговорен политически театър, а театърът в политика", добави той.

По репортажа работиха Румен Скрински, Ванина Недкова и Леда Цветкова.