Близо 20 млн. лв. е загубата за държавния бюджет от мъртви души в училищата – фиктивно записани ученици. Това обяви в интервю за „Лица в лице” министърът на здравеопазването проф. Тодор Танев. Той уточни, че цитираната сума е по предварителни данни и след 15 септември ще може да каже по-точна цифра.

Проф. Танев ще настоява фиктивното записване в училищата да се криминализира и да се въведе глоба от около 1500 лв. за всяка мъртва душа в списъците на училищата. На сайта на Министерството на образованието вече има специална форма, чрез която може да се подаде сигнал за фиктивно записани ученици. По думите на Танев в момента в училищата имало записани студенти и дори пенсионери.

Той предупреди също, че няма да разчита само на информация от училищата и регионалните инспекторати по образование, но ще праща и изненадващи проверки. Също така обеща, че ще предложи промени, с които да се намали минималния брой на паралелките, заради който най-често се прибягва до мъртвите души.

Министърът на образованието обяви още, че рокадите във фонд „Научни изследвания” са във връзка с големи злоупотреби във фонда и то за 15 години назад. Крадецът вика дръжте крадецът, така той определи спекулациите около случващото се във фонда. Танев уточни също, че не крие одитния доклад на фонд „Научни изследвания” и всеки, който го поиска по Закона за достъп до обществена информация, ще го получи.

Проф. Тодор Танев обяви, че подкрепя новия закон за училищното е предучилищното образование, който в момента се гледа на първо четене от парламента. Той не разбира защо отново се повдига въпросът за държавните пари за частните училища, с което се бави приемането на закона.

В момента се работи по закон от 1991 г., когато нямаше интернет и частният сектор въобще не беше развит, напомни министърът. „Този закон далеч не е само субсидирането. Тези спорни 10 млн. лв. не са най-важното нещо”, коментира още Танев.