В здравеопазването не всичко зависи от парите. 50% от успеха е в по-добрата организация. Това заяви в „Тази събота” шефът на ВМА и бивш служебен министър на здравеопазването от кабинета „Райков” проф. Николай Петров.

„Не ни е лошо здравеопазването”, заяви той, като допълни, че достъпността е много по-лека от страни, които са пример за развито здравеопазване.

По думите му за подобряването на състоянието на системата не всичко се заключва в пари, а те само половината от решението. Останалото е по-добра организация.

Петров постави оценка около 5 на настоящия министър Петър Москов за първите 100 дни от работата му. „Заложи много неща като посока на работата”, каза той и даде за пример Спешната помощ, здравната каса. „Има какво да се иска, но той е диалогичен и е на прав път”, допълни бившият министър.

Той отбеляза, че одобрява плановете на Москов, които целят да повишат броя на здравноосигуряващите се българи, като допълни, че спешна помощ така или иначе ще има за всички.

Според него трябва да се провери кои от българите, които не плащат здравни осигуровки, имат възможност да го правят, а не го. „Те трябва да се принудят да плащат”, посочи той и допълни, че има различни икономически механизми, с които това може да се случи. „След това трябва да се отделят тези, които искат, но не могат да плащат – тук трябва да се намеси държавата със своята социална политика”, допълни той.

„Мит е, че здравеопазването е безплатно”, подчерта проф. Петров, като допълни, че когато пациент постъпи в болница винаги се налага да доплаща. „Откровено лицемерие е министър да каже, че здравеопазването е безплатно”, коментира той.

Шефът на ВМА подчерта, че не е спряно поставянето на специални слухови импланти в лечебното заведени, но потвърди, че има проблеми с тях, както стана ясно от разследване на bTV. Причина за това са задълженията на ВМА към производителите, но сега са започнали регулярни плащания и очаква проблемът да бъде изцяло решен.

Проф. Николай Петров увери, че настоящото ръководство работи усилено по намаляването на дълга и вече са изплатени милиони по задълженията.