Освободиха от поста му едно от емблематичните лица в бившия Национален оперативен щаб за борба с COVID-19. С решение на служебния кабинет проф. Тодор Кантарджиев вече не е директор на Центъра по заразни и паразитни болести, а аргументът за освобождаването му е, че е навършил възраст за пенсиониране.

Постът му заема досегашният зам.-директор на НЦЗПБ проф. Ива Христова.

За bTV проф. Кантарджиев каза, че пенсионирането му не е по негово желание.

Проф. Кантарджиев е част от НЦЗПБ още от 1988 г. През този период е ръководел различни звена. В последствие става заместник-директор, а от 2011 г. го оглавява.

По време на епидемията от COVID-19 у нас проф. Кантарджиев се отличаваше с чувството си за хумор в националния оперативен щаб.

“Хората се потиснаха, затова с удоволствие слушат, че маските не работят и си слагаш решетка срещу комари. По-добре с правлно хранене, физическа активност и добри емоции”, лаконичен е той по време на …..

Както и с предпочитанието си към достъпните методи за превенция на инфекцията - като лимони, например.

В защита на проф. Кантарджиев пред здравното министерство по-рано днес на протест излязоха негови служители. Те настояха за незабавното му връщане като директор на центъра.

„Този човек е направил страшно много по време на криза и не е редно да му се отплатят с това. Той беше денонощно на разположение, за да спасят много човешки животи. Това е най-малкото обидно“, заяви доц. Виктория Левтерова, завеждаща отдела „Микробиология“ в НЦЗПБ.