Предпоставки за политика в България няма и ето защо липсата на политика се замества със скандали. Когато няма нямате съдържание, формата става съдържание. Това каза в предаването „Лице в лице” социологът проф. Иво Христов.

"Скандалът, разбира се, не е политика, тъй като, ако трябва да обсъждате реални политически позиции, реални политически интереси – интересите, които твърдят, че представляват различни политически сили не са техните действителни интереси, а пък техните действителни интереси никак не са за показване и затова ги заместваме и ги опаковаме в такъв тип медийни техники", добави той.

В коментар на българската външна политика в момента, социологът каза, че тя влиза в една стара българска традиция – на „ослушването, скриването зад дувара и изчакването да минат геополитическите ветрове”.

„Драмата на България е, че ние се намираме на кръстопът и ветровете никога няма да престанат, така че тази позиция с ослушването до никъде няма да ни доведе.

Ние сме бита нация през този XX в. – това е огромната драма на българите. Влизаме в XX век с огромен възход, с огромно самочувствие и то с основание, а излизаме от XX век смачкани за пореден път, във всяко едно отношение – не само военно, или икономическо или политическо, на душевно ниво, смачкан и бит народ и неговият елит е също такъв – той е страхлив, некомпетентен, много често продажен и за сметка на това непрекъснато нежелаещ да заема страна.

Но има ситуации в геополитиката, и ние влизаме в точно такава ситуация, когато невземането на страна също е вземане на страна, с всички произтичащи от това негативни последици", заяви проф. Иво Христов.

По думите му изострянето на американско-турските отношения ни касае директно. "От друга страна – опитите да се измъкнем от менгемето на руско-американските противоречия в целия регион на Черно море, на Украйна – ние не можем да не вземем страна".

Според него, ако вземем страна срещу Русия, това означава да вземем страна срещу българския интерес. Ако вземем другата страна, това означава да отидем срещу нашите вековечни цивилизационни връзки.

"Виждаме какво се случва и на Балканите – България никога няма да влезе в Шенген, България никога няма да влезе в зоната на еврото, трето – България по всяка вероятност ще влезе в някакъв периферен формат на периферни страни, в които страни, като Гърция, да речем, ясно ще преследват интереса си, защото Гърция има елит, който е култивиран с десетки години, бих казал даже стотици, и второ – Гърция е важна за Запада".

Трябва да имаме балансирана политика и това е много трудно, когато е очевидно, че геополитическите фактори искат да ескалират ситуацията между Русия и САЩ на европейски терен, допълни проф. Христов.

В коментар за автора на сценария в Каталуния, социологът каза, че има мощни сили, глобални сили, и има една основна цел – Европа да не бъде единен субект.