Националната здравна каса де юре е независима, но де факто никога не е била - по-голямата част от управата й е част от управляващите. Това посочи проф. Генчо Начев, директор на болница „Света Екатерина” и бивш управител на НЗОК по повод скандалите в сектора.

Той заяви, че не е нормално да има разминаване в размера на дълговете на НЗОК и то с толкова големи цифри – това значело, че някой не дава верни данни.

По думите му Касата не може да бъде независима, защото е част от системата на здравеопазването и трябва да има синхрон между този, който прави политиката в здравето, НЗОК като основния платец на медицински услуги и министъра на финансите, който осигурява и прави бюджета на държавата.

Начев посочи механизма, по който пациенти от България отиват на лечение в чужбина. „Единият път е по спешност – с европейска здравна карта или подобен документ. Когато е планово се подава молба до касата и се дава офертата на болницата, която може да извърши лечението. Тогава комисия към касата иска становище на националния консултант и председател на дружество по специалността, който да каже, че в България няма такова лечение или не е толкова качествено”, обясни експертът.

Той добави, че не вижда нещо страшно в този скандал, но би било неприятно ако не се подпише рамковия договор. Но и това няма да създаде хаос или напрежение.

Председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев посочи, че нагласата е да бъде подписан рамковия договор, но допълни, че има риск винаги да не бъде одобрен.

Проф. Начев е категоричен, че системата на здравеопазването не може да се срине - в нея работят хора, отдадени на професията си, но, че върви на зле - това е така.

По думите му трябва да се реши проблема с финансирането на системата и клиничните пътеки не са инструмент за финансиране. Той смята, че трябва да се въведе съучастие на пациентите, болниците да са по-малко и чрез национална здравна карта да се актуализира нуждата и предлагането.