В България всяка година от рак се разболяват между 100 и 150 деца, като само за миналата година в ИСУЛ са се лекували над 1400. Днес се навършват 20 години от първата костно-мозъчна трансплантация у нас, направена в ИСУЛ.

Тя е извършена под ръководството на екипа на легендата в областта проф. Драган Бобев.

Дори една усмивка на пациент вече е достатъчна, за да разбереш, че си на правия път и си дал каквото заслужава, дори може би бъдеще. Това каза в предаването „Лице в лице” проф. Добрин Константинов, началник на Клиниката по детска онкохематология в ИСУЛ, където вече са извършени 85 трансплантации от донор и над 220 автоложни трансплантации.

По думите му децата имат известни биологични предимства:

„Някои заболявания, които се срещат само в детска възраст, са по-лесно лечими, не случайно ние сме отделна специалност. Показанията за трансплантация също са по-различни от тези при възрастни. Позитивното е в това, че ние очакваме най-доброто при децата да се случи и то е реално”.

Проф. Константинов припомни, че точно преди 60 г. е описана първата трансплантация за лечение на онкоболен пациент.

„Половината от тези години са натрупване на опит и то не много окуржаващ. Но успоредно с това са се развивали много специалности медицински и немедицински, каза професорът.

"И през 90-та година неслучайно е дадена Нобелова награда за медицина на Едуард Томас, който е ръководил първия екип и който абсолютно целенасочено е осъществил експерименталната дейност и всички проучвания, за да се стигне до един утвърден, ежедневен метод”.

В света вече 1 млн. пациенти са получили трансплантации – не само за левкемии и злокачествени заболявания, но и вродени заболявания, които са изключително сериозни и които могат да имат фатален край, добави професорът.

Методът в България се развива, в последните 10 години има втори център за възрастни, а последните 2 години са открити такива в Пловдив и Варна.

Вижте какво още каза професорът във видеото: