Отново няма напредък в работата на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси с Република Северна Македония след провеждането на последната ѝ 15-а среща този четвъртък. Това обяви нейният съпредседател от българска страна проф. Ангел Димитров на брифинг в МВнР.

„Макар че вчерашният ден подсказваше, че може да има развитие и ние направихме някои стъпки в тяхна посока“, напредък не е постигнат и основната причина за това е отказът да се приеме от македонска страна, че имаме обща история, заяви Димитров.

„Желанието ни да се излезе от задънената улица декларативно се показва и от тяхна страна. Но утре те ще говорят в Скопие, че са били готови да се постигне движение напред, но това е най-големият проблем, че публично се изговарят неща, които нямат общо с работата в съвместната комисията. Нашите колеги не могат да допуснат мисълта за обща история и това, което е заложено в договора за приятелство и добросъседство“, каза съпредседателят на комисията.

„Отказват ни да даваме предложения за съвместни чествания. Тази година има кръгла годишнина от издаването на сборника на братя Миладинови, но те отказват да се направи някакво съвместно честване на тези личности. Дори кръглата годишнина на Гоце Делчев, която е следващата година, отново предизвиква у тях нежелание за съвместно честване", съобщи Димитров.

По думите му в четвъртък следобед е имало промяна в поведението на македонските му колеги и те са се "върнали на старите си позиции".

"До обяд сме работили по формулировка на един текст за цар Самуил. Направихме усилие за постигане на някакво съгласие. Отново беше отказано. Трудно ще излезем от X-XI век", каза проф. Димитров.

Втората тема, която са обсъждали на заседанието на комисията е бил съвместен текст за личността на Гоце Делчев, но българските историци станали свидетели на опит "за промяна по въвеждащата част, която вече е приета".

"Нашите колеги се страхуват от представянето на нещо биографично, свързано с Гоце Делчев, като се опитват да пренесат цялото отношение от съвременността към миналото. Те изобщо искат да пренебрегнат, че биографичното е траен символ за връзката с миналото", каза Димитров.

Според него македонските му колеги отново ще говорят за "императивен натиск за приемане на българската гледна точка", а желанието от българска страна е да се "спазват международните научни стандарти".

Вероятно върху македонските историци има политическо давление предвид изборната ситуация в югоазападната ни съседка, коментира историкът.

По думите му може да бъде взето "решение на политическо ниво" между двете страни за общо честване на братя Миладинови и Гоце Делчев, но е важно такива чествания "да създават близост, а не да циментират различия" и това е работа на "историческата колегия".