Кризата в Украйна беше създадена от Русия и до момента – добре управлявана от Русия. Това заяви в bTV Новините експертът по Близкия изток проф. Владимир Чуков. По думите му в момента Москва е големият печеливш от темата.

„Има три пласта – първият е, че Русия накара светът да говори за Украйна, а не за Тайван. Ако погледнете американския военен бюджет – беше насочен изцяло към Азия и Китай, докато Русия не каза: „Трябва да гледате нас“. Второ – много силна мобилизация на обществата в държави, които бяха в т.н. „съветска зона“ и имат симпатии към Русия. Третият – цените на енергоносителите“, обясни експертът.

Според него струпаните над 100 хил. руски войници на границата с Украйна са там, защото Москва се чувства силна. Той посочи, че българската позиция по казуса е адекватна, но българската армия е на 67 място по боеспособност в света след армии на Казахстан и Бангладеш. 

„Трябва да се гарантира енергийната сигурност на България – 97% ние зависим от „Газпром. България няма как да участва в бойни действия“, уточни експертът и добави, че може да Черно море да се превърне в център на конфликта.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!