„Не разбирам защо се стигна до такава конкурентна процедура. Обикновено се избира консенсусна фигура, която да отговаря на изискванията на закона“.

Това каза в ефира на bTV проф. Даниела Бобева, която 13 години участва в управлението БНБ. Професионалният ѝ път минава през редица европейски и международни финансови институции.

Тя коментира двете кандидатури за гуверньор на БНБ – тази на Любомир Каримански от „Има такъв народ“ и на Андрей Гюров от „Продължаваме промяната“.

По думите ѝ при избора на управител на централните банки винаги се търсят хора извън партийните централи и това е политика на ЕС като цяло.

„Има страшно много проблеми, които само професионален екип с висок местен и международен престиж може да реши. Сегашната коалиция би могла да демонстрира своята интегративна роля в това общество, ако издигне добър кандидат, който да бъде не кандидат на коалицията, защото БНБ е на всички нас“, каза проф. Бобева.

Тя обясни още, че парламентът избира не само управител на БНБ, а управител в европейската система на централните банки.

„Работата на БНБ няма нищо общо с това преди влизането в ЕС. Всяка една дейност е свързана със стандартите на ЕС. Всеки един служител трябваше да премине през двугодишно обучени, за да се достигне до нивото и начина, по който функционира БНБ“, поясни проф. Даниела Бобева.

„Направих си труда да разгледам сегашните управители на 27-те държави. Това са голям калибър хора, повечето от тях са били министри на финансите. Повече от половината от тях са минали през централните банки на различни позиции. Не знам защо коалицията не се обърна към хора, които сега са в БНБ, включително управители и подуправители. Този екип се справи с доста кризи“, каза още тя.

Какви са предизвикателствата пред новия гуверньор?

Според проф. Бобева първият проблем е фискалната политика, която води правителството.

„Това, че не можахме да пласираме дълг е сигнал, че пазарите са разтревожени и че ваканцията свърши. Ще взимаме все по-скъп дълг и все по-трудно ще става това. А това е голям риск за финансовата стабилност и за валутния борд в България“, обясни тя.

Според нея е задължително управителят на БНБ да си говори с министъра на финансите, защото рисковете са големи.

Вторият голям проблем, който може да възникне при едно непрофесионално управление на БНБ, е свързан с предупреждението, което Европейският съвет изпрати към нас по отношение на недвижимите имоти и рисковете за увеличаване на необслужваните кредити в банковата система.

Въпреки че в момента имаме голяма степен на покритие, при усложняване на обстановката е възможно да се засилят тези негативни фактори“, допълни проф. Бобева.

Пътят на България към еврозоната

Според проф. Даниела Бобева трябва да приемем еврото колкото се може по-скоро. По думите ѝ обаче страната ни има фундаментален проблем с това.

От една страна, има подкрепа от институциите това да се случи, но от друга – мнението на хората е противоположно. Според Бобева този разрив трябва да се преодолее.

„Валутата засяга всеки един от нас и тук няма партии и политики. Всички трябва да бъдем подготвени. Без обаче хората да бъдат убедени, че еврото ще донесе благоприятни за икономиката последици, не мисля, че който и да ни управлява ще има политическата смелост да въведе еврото“, смята проф. Бобева.

„Гледах другите държави, когато са приемали еврото. Няма нито един министър или гуверньор на централна банка, който е вкарал еврото и да е изпратен с почести. Това е много рискова работа“, каза още тя.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!