Ситуацията с COVID-19 постави системите за лекарствоснабдяване на поредното изпитание. Постоянно има недостиг на едни или други лекарствени продукти, като в повечето случаи той е временен. Това каза за bTV проф. Асена Сербезова, председател на Българския фармацевтичен съюз.

„Преди 7 дни беше публикуван списък и на Изпълнителната агенция по лекарствата с около 300 лекарствени продукта, с които агенцията по този начин признава, че количествата, които в момента са на територията на България, на практика са с под 65% от необходимото за месечно потребление“, допълни тя.

Проф. Сербезова разясни и предложението на ЕК за валидността на зеления сертификат:

„За да бъде валиден зеленият сертификат третата доза да е поставена най-късно 9 месеца след първия цикъл. От това предложение на ЕК става ясно, че ако сега някой започне да се ваксинира, тоест постави първа доза, на практика няма да му бъде издаден зелен сертификат. А тези, които имат втора доза, имат 9 месеца да си поставят бустера. След поставянето на бустерната доза ЕК казва с това свое предложение, че все още не знае дали ще се наложи валидност на сертификата след бустерна доза".

В предложението се дава време на държавите-членки, именно въпросните 9 месеца, хората, които са ваксинирани, да си поставят тази трета доза, а тези, които не са ваксинирани, да пристъпят към ваксинация, допълни тя.

Тя открои още един важен нюанс на това предложение:

„Знаете за възприетата светофарна класификация на държавите в зависимост от броя на новите случаи. Новото в това предложение на ЕК е, че към броя на новите случаи и смъртността ще се добави и нивото на ваксиниране, и нивото на тестване. Тези нови цветове ще бъдат комбинация и от броя на новите случаи, от смъртността, от нивото на тестване в съответната държава, и нивото на ваксинирани, така че вероятността да попаднем отново в по-червена зона е много голяма.

Въпреки че ваксинацията си остава методът, с който най-успешно се предотвратява разпространението на инфекцията, и въпреки че вирусът мутира доста бързо, както и този нов вариант, за който се заговори наскоро, все пак ваксинирането осигурява по-висок процент на защита, отколкото естествения имунитет“.

Проф. Сербезова припомни, че гражданите на ЕС могат да пътуват и без ваксинации, и без зелен сертификат, но с PCR тест или 14 дни карантина.

Тя отбеляза, че още от самото начало на ваксинацията у нас са били допуснати основни грешки в комуникацията.

„Първо – информираното съгласие, което отпадна, насочи вниманието на хората към това и им създаде погрешната нагласа, че ваксините може би не са достатъчно изпитани. Не, напротив – те са разрешени за употреба и следователно това информирано съгласие не бе нужно.

На второ място не беше направена една информационна кампания на достъпен език, с който да се стигне до хората – без използването на сложна терминология, без използването на регулаторни процедури. В много държави публично известни личности също се ваксинираха“.