Дигитален стикер "Гражданска отговорност"  и електронно връчване и плащане на фишове при нарушение. Това са част от публикуваните за обществено обсъждане промени в Закона за движение по пътищата, предложени от МВР и новото Министерство на електронното управление.

Предвидени са и по-високи глоби за шофьорите нарушители. Така например ако караме без книжка или под влиянието на алкохол ще трябва да платим  600 лева вместо досегашните 300.

Снимка: btvnovinite.bg

Двойно се вдига и глобата за водачите ненаправили технически преглед в срок – от 50 лева санкцията става 100 лева.

Oт 20 на 100 лева пък  става глобата за неправилно паркиране, за неспиране на знак „СТОП“ или  неправилно престрояване и отнемане на предимството.

Снимка: btvnovinite.bg

150 лева ще трябва да платим, ако паркираме в паркове, градинки или площадки.

Промените ще стигнат до парламента след обществено обсъждане.

257 нарушения само за седмица - това са уловили мобилните камери в Пловдив. Част от тези нарушители ще платят глоба от 600 лева, но и със забрана да шофират за два месеца. Това е едно от предложенията на КАТ. А също скоростта по магистралата да се намали от 140 на 130 километра в час. 

Според шофьора Драгомир Гинов „скоростта от 140 километра в час на магистрала е нормална, а глобите задължително трябва да се повишат“.

Друг водач споделя, че за него „е все тая“ и прави доста скоростни нарушения.

Ако качвайки се в колата забравим да си сложим колан, ще трябва да платим глоба в размер на 150 лева. Вдига се и санкцията за  липса на документи – от 10 на 30 лв. 

По-скъпо става и за нарушителите пешеходци - глобата е 150 лева.

Снимка: btvnovinite.bg

Транспортният министър Николай Събев също се обяви срещу  предложението на МВР.

„Аз мисля, че ние трябва да поработим върху безопасността и по-сериозни пътища, отколкото да ограничаваме хората“, коментира Събев.

Според експерти нужда от промени има.

„Размерът на глобите не е важен, важна е събираемостта. Предвиждат се мерки за събираемостта, включително електронна комуникация с гражданите“, казва председателят на Българската асоциация при пострадали при катастрофи Владимир Тодоров.

Попитахме и полицията каква е събираемостта на глобите у нас - към този момент отговор няма. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!