Столична община готви ограничаване на използването на пиротехнически средства на територията на София. Това обяви председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев на брифинг пред медии.

По думите му зад идеята, която е на групата на ГЕРБ-СДС в СОС, са застанали общинските съветници от всички политически сили – БСП, „Демократична България“ и „Патриоти за София“.

Причината за промените са многобройни сигнали и оплаквания от жители в различните квартали за неконтролируеми гърмежи в междублоковите пространства по всяко време на денонощието, което създава огромен стрес, каза Георгиев.

Какво предвиждат предложените промени:

  • Няма да се забраняват продукти от най-безопасната категория 1 като бенгалски огън
  • Използването на пиротехнически средства от категория 2 и 3 като фойерверки тип „римски свещи“ и пиратки ще става само с разрешение на районния кмет
  • Желаещите да използват пиротехнически средства на свое фамилно или фирмено парти трябва да подадат заявка за това 10 дни преди събитието в районното кметство
  • Ще се забрани използването на пиротехнически средства в близост до училища, детски градини, религиозни храмове, лечебни заведения, социални домове и междублокови пространства.

За изпълнението на бъдещата наредба ще следят както от Столичния инспекторат, така и от МВР. Глобите за нарушители ще бъдат от 500 до 2000 лева за физически лица, а за фирми – между 3000 и 10 000 лева.

Предстои обществено обсъждане на проектонаредбата в началото на януари и гласуването и от СОС във втората половина на месеца, когато и тя ще влезе в сила.